Przepis na ciastka czekoladowe

Składniki

110 g masła
1 duże jajko
180 g jasnego i miałkiego brązowego cukru
165 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
30g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
100 g posiekanej mlecznej czekolady

Wykonanie

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć do połączenia. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.

Do tak przygotowanej masy dodać mąkę pszenną, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Zmiksować do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i zmiksować tylko do połączenia.

2 duże płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować duże kulki i układać na blasze w dużych odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 175 – 180ºC przez około 10 – 12 minut.

Wyjąć z piekarnika i poczekać do lekkiego przestudzenia ciastek, następnie przenieść na kratkę.

strona główna