Przepis na ciastka owsiane

Składniki

115 g masła
1 duże jajko
70 g jasnego i miałkiego brązowego cukru
50 g drobnego cukru do wypieków
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
150 g płatków owsianych
70 g rodzynek

Wykonanie

Masło i oba cukry umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię, jajko i utrzeć do połączenia.

Dodać mąkę pszenną, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać płatki owsiane i rodzynki, zmiksować do połączenia. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut.

Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżając dłonie wodą uformować z ciasta kulki wielkości większego orzecha włoskiego i układać je na blaszkach w sporych odstępach. Spłaszczyć lekko dłonią.

Piec w temperaturze 170ºC z termoobiegiem przez około 10 minut lub do lekkiego zrumienienia. Wyjąć, wystudzić na metalowej kratce.

strona główna