Przepis na ciastka kruche

Składniki

125 g masła
1 jajko
150 g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki zmielonych migdałów
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady
150 g czerwonej porzeczki

Wykonanie

W misie miksera umieścić masło, mąkę pszenną, zmielone migdały, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Zmiksować, do otrzymania gładkiej masy. Pod sam koniec dodać drobinki czekoladowe, wymieszać. Ciasto będzie bardzo klejące – to normalne.

Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową.

Masę nabierać łyżką i – pomagając sobie drugą łyżką wykładać na blachę w bardzo dużych odstępach – po upieczeniu ciastka rozlewają się na boki podwajając swoją powierzchnię. Spłaszczyć łyżką i w każde ciastko powciskać czerwoną porzeczkę (ciasto jest bardzo mięciutkie, więc nie ma z tym najmniejszego problemu).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, następnie przełożyć na kratkę.

strona główna